2015. június 22., hétfő

Légkondicionálóval kondicionált levegő

Sokan mondják, hogy a légkondi nagyon egészségtelen, sok áramot fogyaszt és altalában nagyon problémas berendezés. Ez mind igaz, abban az esetben, ha nincs megfelelően beszerelve, karbantartva és működtetve.

 1. Hordózható légkondi 
A képen látható Heinner márkájú légkondi arról hires, hogy felszereléséhez nem szükséges falat fúrni, csöveket húzni és külső egységhez kapcsolni. Működési alapelve azonos a hűtőszekrényével, viszont az ereje kb. 10-20-szor nagyobb, mivel nem csak egy szekrénnnyi teret kell hűtsön/fűtsön, hanem egy egész szobát. A nagy ereje miatt, nem elég hogy a hőenergiát saját maga és a szoba levegője közt mozgassa (mint a hűtőszkrény), hanem egy hagyományos 10-12cm átmérőjű légcsövön keresztül kell a lakason kívülre löknie. Így az egyedüli működési követelmény ez a cső (ami kéményhez is csatolható), plussz egy szellőző nyilás, amin friss levegő jöhet a szobába a kilökött levegő helyébe.

Ennek a légkondinak a hatékonysága kisebb mint a külső egységgel rendelkezőnek, pontosabban maximum 1400W áramot fogyaszt hűtési módban és maximum 1100W áramot fűtési módban, 12000BTU teljesítmény mellett. Ugyanezt a teljesítményt a külső+belső egységes légkondi 840W, illetve 600W fogyasztással éri el. A különbség abból adódik, hogy a hordozható légkondi szív kintről levegőt, ami abszolút nem megfelelő hőmérsékletű, így plussz hűtést vagy fűtést igényel.

 2. Két részes légkondi 
Ez a légkondi két részből - plussz egy távirányítóból áll. A képen láthato felső egység a lakásba szerelendő, olyan helyre, ahol nem fog direktbe a lakókra fújni. A nagy ventilátoros egységet valamelyik külső fal külső oldalára kell szerelni, minél kisebb távolságra a belső egységől, mivel az őket összekötő cső (és folyadék) eléggé drága, és minél hosszabb, annál jobban csökkentheti a hatékonyságot.

A kétrészes légkondi nem szellőztet. A benti egység csak a benti levegőt hűti/fűti/kavarja, míg a külső egység a kinti levegővel cserél hőenergiát, ezért rendszeres szellőztetésre vagy korszerű automatikus hőmegörző-szellőztető rendszerre van szükség.

 3. Hőmegörző szellőztető rendszer (HRV) 

A hőmegörző szellőztető rendszer eléggé régi és primitív találmány, de valami okból kifolyólag nincs elterjedve Romaniában, sem Magyarországon, ami a lakásokat illeti. Irodaépületekben és különböző gyárakban elengedhetetlen felszerelés, de ilyen helyeken teljesen más áru és formajú, ipari berendezéseket használnak.


Az otthoni HRV készülék szerkezete nagyon egyszerű. Két ventilatorból és egy fém (általában aluminium) közpoti részből áll. A központi részt párhuzamos aluminium lemezek alkotjak, ugy összeszerelve, hogy egymásra merőlegesen, a benti használt levegő elmehessen a kintről jövő friss levegő mellett, átadva ennek a hőenergiájának 70-95%-kát (modeltől függően), anélkül hogy összekeveredjenek.

 FONTOS TUDNIVALÓK: 

  • a legolcsóbb otthoni klíma berendezések/légkondik hatékonysága 300-400%, vagyis a hőpumpájuk 600-1100W elektromos áram fogyasztásával 1800-4000W hőenergiát mozdít ki/be nyáron/télen. Ezzel szemben a legkorszerűbb égetős fűtőrendszerek maximum 120%-os hatékonyságot érnek el, és jelentős mértékben szennyezik a (kinti) levegőt
  • minden klíma - és szellőztető készüléket rendszeresen kell tisztítani, általában havonta 1-szer szűrőt cserélni/tisztítani és antibakteriális spray-el letisztítani a készülék összes felületét.
  • kíméljük a klíma készüléket, azáltal hogy a szoba célhőmérsékletét minél közelebb allítjuk a kinti hőmérséklethez. Pl: télen állítsuk 18-20 fokra a szobatemosztátot, nyáron 23-25 fokra
  • a klíma belső egységén állitsuk minél alacsonyabb fordulatszámra a ventilátort, így kisebb a hőmérsékletingadozás a szobában
  • az épület külső falait szigeteljük el megfelelően. Magyarország és Románia időjárásának az optimális hőszigetelésvastagság nagyjából 40cm (polisztirén, üvegvatta vagy korszerűbb anyagok...)
  • ne nyissunk ablakot, inkább használjunk HRV (Heat Recovery Ventilation) készüléket, így kb. 70%-kal csökkenthetjük a hőveszteséget.
  • megfelelő hőszigeteléssel és kórszerű HRV készülékkel passzív (fűtőrendszer nélküli) ház is megvalósitható